Siameser og Orientaler Som Familiekatte

Siameseren er den ældste af de 4 orientalske varianter. Man mener at den oprindeligt stammer fra Thailand (tidligere Siam), men nøjagtigt hvornår den kom til vesten er der desværre ingen der ved med sikkerhed. Fra siameseren udvikledes senere de øvrige varianter: Orientaleren, der har farve på hele kroppen og grønne øjne, Balineseren, der er en semilanghåret siameser og Javaneseren, der er en semilanghåret orientaler.

UDSEENDE:

Siameseren er en slank og elegant kat med et langt kileformet hoved med lige profil. Benene skal være høje med små ovale poter. Halen er lang og tynd, en såkaldt piskehale. Øjnene er orientalske, d.v.s. skråtstillede og mandelformede og farven er altid dyb blå. Ørerne skal være store og åbne ved basen, de skal følge hovedets linier, så der, set forfra, dannes en ligesidet trekant. Pelsen på en siameser er altid kort, tætliggende og silkeblød.

FARVE:

Siameseren er en lys kat med punktfarver i ansigtet, på ørerne, på benene og på halen. Der findes et utal af godkendte farver for siamesere, der kan være fuldmaskede, hvor farven dækker hele punktet eller tabbymaskede, hvor farven sidder i tabby-striber og endelig tortiemaskede, der har blandet creme eller røde pletter i punktfarven. Endelig findes der en helt hvid variant uden punktfarver, der kaldes Foreign White.

TEMPERAMENT:

Siameseren hører uden tvivl til en af de mest livlige katteracer. Den skal helst være med til alt hvad man foretager sig. Dens nysgerrighed kan nogle gange være lidt besværlig da den let åbner skuffer, skabe eller døre. Men når den så ligger spindende på ens skød tilgiver man den alt. Siameseren er meget lærenem, den lærer let at gå i snor eller apportere legetøjsmus, og med lidt fornuftig træning kan man sagtent lære sin siameser at komme når man kalder på den. Siameseren kræver at man har tid til at tage sig af den og er man udearbejdende er det en god ide at købe to katte så de kan holde hinanden med selskab mens man er væk. Siamesere har førhen haft ry for at være aggressive, men de katte man ser nu om dage har i langt de fleste tilfælde et endog særdeles kærligt sind og de få undtagelser er ofte katte, der ikke har fået opmærksomhed og kærlighed nok. Siameseren bevarer sit dejlige livlige temperament højt op i alderen. Siamesere der ikke skal bruges til avl bør neutraliseres da en siameser i løbetid kan være meget støjende. Siamesere bliver ofte tidligere kønsmodne end andre katteracer.