Pasningsvejledning

Her følger en kortfattet beskrivelse af de krav der stilles i forbindelse med at holde Siamesere & Orientalere:

I det daglige stiller Siameseren og Orientaleren ikke de store krav. De er korthårskatte og klarer som regel selv pelsplejen, fælles for dem begge er at de har samme behov for tryghed og en næringsrig kost.

KOST

Oprindeligt har Siameseren & Orientaleren ernæret sig ved det bytte, de kunne fange, men nu til dags bliver de jo fodret af deres ejer. Ideelt set burde du fodre katten med rå mad, som for eksempel kyllingelever, fordi det minder mest om dens naturlige kost.

For mange katteejere er det ikke muligt at servere rå mad på daglig basis, men her kan vådfoder være en hjælp. Vådfoder har nemlig et højt indhold af animalske næringsstoffer og indeholder en stor mængde væske, som din kat har godt af.

Du kan også fodre med tørfoder. Du skal blot være opmærksom på, om det indeholder alle de nødvendige næringsstoffer og er sammensat af lækre kvalitetsråvarer. Katte er kødædere, og deres helbred afhænger af de næringsstoffer, der findes i kødet. Derfor er det vigtigt, at foderet indeholder animalsk protein.

Hvor ofte, en Siameser & Orientaler spiser, afhænger af, hvilke vaner den har tillagt sig. De fleste vil typisk spise mange små måltider i løbet af dagen. Lever din kat af et kvalitetsfoder, kan du regne med, at den spiser mellem 40-70 gram foder om dagen.

Din kats foder skal være et fuldfoder, der samtidig er afbalanceret. Fuldfoder dækker din kats grundlæggende næringsmæssige behov, og afbalanceret foder tager hensyn til de særlige behov, din kat har. Der er overordnet tre forhold, du bør have i mente:

  • Din kats særlige behov og race
  • Din kats alder
  • Din kats livsstil

FODER TIL KILLINGER, VOKSNE KATTE OG SENIORKATTE

Din Siameser eller Orientaler’s næringsmæssige behov er stærkt influeret af alderen. Ligesom mennesket ændrer kattens behov sig afhængigt af, om de er killinger, voksne- eller seniorkatte.

En kattekilling (under 1 år) har blandt andet brug for fuldfoder, der sikrer, at den vokser balanceret og harmonisk, samtidig med at dens immunforsvar styrkes. Det bedste killingefoder skal have et højt energiindhold, for at give din lille tiger masser af energi.

En sund, normalvægtig voksen kat (1-7 år) har brug for almindeligt vedligeholdelsesfoder. Det vil sige foder, hvis energiindhold er balanceret, så din kats ernæringsmæssige behov dækkes ind. Har din kat nogle sundhedsmæssige problemer eller er den neutraliseret, bør du udvælge et specialfoder, der tager hensyn til netop dens situation.

En seniorkat (8 år og opefter) nyder godt af foder, der bidrager til et længere og sundere katteliv. Din seniorkat vil være mindre aktiv og vil have nedsat modstandskraft over for stress og sygdomme. Du bør derfor vælge foder, der mindsker risikoen for sygdom og er med til at holde din kat sund og rask så længe som muligt.

Sørger du for at fodre din kat efter dens aldersmæssige behov, er du med til at øge dens livskvalitet og forlænge dens levealder. Det vil give dig flere glade år sammen med din kat.

HVIS KATTEN IKKE VIL SPISE

Oplever du ændringer i din kats spisevaner eller har din kat ikke spist i et par dage, bør du straks kontakte din dyrlæge.

Årsagerne til den manglende appetit kan være mangfoldig, men i alle tilfælde bør katten undersøges. Katten tåler ikke at faste, da dens stofskifte er afhængig af proteinerne fra føden for at nedbryde fedt. Faster de for længe, kan fedtet ophobe sig i leveren og give nedsat leverfunktion.

Når du har kontaktet dyrlægen, kan du forsøge at øge din kats appetit ved at gøre foderet mere attraktivt. Opvarm foderet i mikroovnen for at øge smagen og duften eller tilsæt lidt vand fra dåsetun eller rejer. Der er ingen garanti for, at dette virker, men det er klart et forsøg værd, indtil katten kan komme til dyrlæge.

MAD KATTEN IKKE KAN TÅLE

Har du for vane eller overvejer du at servere lækre madrester for din kat, så overvej det lige en ekstra gang. Du kan nemlig gøre din kat en bjørnetjeneste og gøre den syg. Det er vigtigt at huske på, at menneskemad ikke er kattemad.

De mest gængse madvarer, du ikke skal fodre din kat, er:

  • Chokolade
  • Løg
  • Rå kartofler
  • Mælk
  • Rosiner

Chokolade indeholder Theobromine, der er meget giftigt for katten. Så selvom du selv synes, det smager skønt, så kan katten slet ikke tåle det.

Løg indeholder Thiosulfat, der kan forårsage akut blodmangel hos katten. Hold den derfor væk fra løgstykker, hvidløg og løgpulver.

Kartofler kommer fra den berygtede natskyggefamilie, der giver katte svære tarm- og maveproblemer. Det samme gælder for rå tomater.

Komælk kan være farligt for katte, der er laktoseintolerante og ikke kan omsætte mælk. Mælken er skyld i diarré og andre ubehagelige maveproblemer.

Rosiner kan give katten opkast samt diarré og i værste fald nyreskader. Så du bør være opmærksom på, at katten ikke kommer i nærheden af druer og rosiner.

PELSPLEJE

Selvom begge racer er korthåret er det alligevel en god vane at børste pelsen igennem nogle gange om ugen, for at forhindre at den slikker alt for mange løse hår i sig, når den vasker sig. Brug gerne en naturbørste.

VASK

Det kan blive nødvendigt at vaske katten, hvis den får lopper, skal på udstilling eller hvis pelsen er meget snavset. Det er ikke sjovt at vaske en kat, der ikke er vant til det. Derfor er det vigtigt, at du vænner den til det, lige fra den er killing.

Køb en speciel katteshampoo, og pas på, at vandet ikke er for varmt, det skal være “håndvarmt”. Pas også på, at katten ikke får vand i ansigtet. Du vasker katten med en fugtig vaskeklud i hovedet. Ros den meget, mens du vasker den. Når I er færdige, pakkes katten ind i et stort forvarmet håndklæde. Stil den på et bord, når pelsen skal redes ud. Brug en bredtandet kam eller fingrene. En let fugtig pels kan godt tørre af sig selv, hvis I er i et varmt værelse, men med en føntørrer går det hurtigere.

ØJNE

Fjern snavs ved øjnene med en fugtig blød klud eller en tot vat. Rens i retningen ind mod næseroden. Ved megen flod fra øjnene skal dyrlægen kontaktes.

ØRER

Rens ørerne for løst snavs med en fugtig tot vat – aldrig vatpinde. Ved klumper i ørerne bør dyrlægen kontaktes.

KLØER

Det nødvendigt at klippe kløerne. Tryk med fingrene på potens trædepude. Klip kun den yderste spids af, og pas på, at du ikke rammer blodåren. Du kan tydeligt se, hvor blodåren går til. Brug en almindelig negleklipper (tre-i-en) eller en speciel klosaks.

GODE GRUNDE TIL AT HOLDE KATTEN INDE!

Der er mange farer for en fritløbende kat: trafik, sygdomme, ræve, mennesker der ikke kan acceptere, at din kat efterlader visitkort i deres haver, eller som simpelthen synes at lige netop din kat er så fin, at de er “nødt” til at tage den med hjem.

Alle dyreejere har ansvar for at holde deres dyr på egen grund og det kan i sidste ende betyde, at en ikke katte elskende person, med loven i ryggen, kan få fjernet og aflivet din kat, hvis du ikke reagerer på henvendelser om at holde katten væk fra dennes grund og inde på din egen.